Пейнтбол теория

1. Добрата тактика - път към вашият успех.

Добрите маркери дават предимство и улесняват играча, но не могат да заменят колективната работа. В един добре обигран пейнтбол отбор всеки играч познава силните и слабите страни на съотборниците си. Всеки знае какво трябва да прави без да има нужда от дълги разговори по време на играта. 

- Комуникацията
наистина е много важна. Това е така, но не е лесно да се поддържа такава докато те обсипват с топчета. Ето защо няколко знака с ръка могат да бъдат особено полезни. 

- Дръжте съoтборниците си постоянно под око. често добрият пейнтбол играч е принуден да прояви самоинициатива. Понякога трябва интуитивно да отгатнеш какво възнамерява да направи съотборника ти и светкавично да реагираш. Например когато забележиш, че той предприема сменяне на позицията си.Това трябва да бъде за теб автоматично един сигнал: C пълна сила започваш да обстрелваш противника, дори и ако нямаш възможност да го уцелиш от твоето място. Целта е да се предотврати ответен удар и точно в този момент усигуряваш прикритие на съотборника си, за да извърши той желаната от него смяна на позицията оставайки навредим. 

- Бъди креативен! Обмисляй и прилагай постоянно нови тактики. Не се осланяй само на старите  такива! 

- Ако противника е по-добре въоръжен, с по-прецизен и бърз пейнтбол маркер не го приемай в никакъв случай за негово предимство. Приеми го като предизвикателство. Бъди още по-сръчен, хитър и коварен! 

- Заблуждавай и надхитряй! Атакувай настървено. 

Подобни действия имат единствено за цел да объркат и обезкуражат противника. Не бъркай Fair Play с доброволното ограничаване на твоите легитимни тактически възможности, НО В НИКАКЪВ СЛУЧAЙ не прекрачвай границата на коректната професионална игра. Който бъде маркиран губи, другият печели. 

- Който след загубена игра се оплаква "Ама това беше нечестно" показва само липса на креативност и фантазия.  Вашият противник има същите шансове. Ако не ги използва това е негова грешка, не твоя. 

- Предварително уговореният план на игра често става неизползваем. Тогава се пристъпва към план Б-импровизацията. Но точно в добрата импровизация лежи ключа към успеха. 

- Ако отбора има уговорена стратегия спазвай дисциплина! Дори и когато ситуацията те съблазнява да предприемеш самостоятелна атака изчакай поне дотогава, докато можеш да прецениш общата ситуация и дали в случая твоята самоинициатива е оправдана. Не позволявай големият ти стремеж към действия да те изхвърли от играта. Отборът ти има нужда от теб. Понякога изобщо не е нужно да се стремите напред. Ако съотборниците ти имат по-добра позиция, просто принуждавай противника да стои зад укритията и улесни придвижването на твоите играчи. Ако все пак твърдо си решил да нападаш, опитай се да покажеш това на съотборниците си /с думи или знаци/, за да могат да те подсигурят. 

 

2. Екипировка 

Качествените показатели на един маркер имат голямо значение и често биват използвани, като извинение за съкрушителни загуби. Но има много начини да бъде изненадан противника, който е с по-добра екипировка от вашата.

При начинаещите(Rookie) се наблюдават два основни проблема: 

-противника вече има някакъв опит. 

-Противника разполага с полуавтоматичен маркер и използва по-качествени топчета. 

Две причини на начинаещия да не му е лесно ;) 

Затова опзнай маркера си много добре! Правилният избор на топчета според ситуацията е от основно значение за изхода на играта. Основни направления върху които трябва да се работи са: 

- Колко бързо можеш да стреляш. 

- Колко точно можеш да стреляш. 

- От какво разтояние, каква цел можеш да уцелиш. 

По-важно от силата на твоя маркер е да познаваш неговите специфични страни. Въз основа на това трябва разумно да определиш твоята тактика и тактически решения. 

 

3. Укрития 

Купчини пясък, барикади и всичко солидно зад което можеш да се скриеш и което ограничава видимоста на противника се приема за укритие. Желатиновите топчета се пукат почти във всичко. Дори и във най-дребното храстче или трева. Един храст който е достатъчно гъст почти не пропуска топчета и е едно прекрасно укритие. Използвай храстите като уритие когато нападаш.Дори високата трева понякога е непредодолима бариера за топчетата. Ако попаднеш под обстрела на противника и нямаш подходящо укритие наоколо просто легни ниско в тревата и пълзи към най-близкото укритие. 

 

4. Тунелен поглед 

Попадаш в трескава престрелка с противника. Той срещу теб, ти срещу него. Очи в очи. Светът за теб изчезва  небето  и  земята  ти си сам с него. 

Този ефект се нарича тунелен поглед.  Концентрираш се само върху един противник и не обръщаш внимание, какво става около теб. Така ставаш тотално изолиран от съиграчите си (никаква комуникация). Сам можеш да прецениш какви шансове даваш така на противника. 

Тунелният поглед е наистина един голям проблем и не е за подценяване.Случва се дори и на най-опитните играчи. Опитай се да се оглеждаш постоянно и да не губиш комуникацията с отбора! Ти си все пак част от него. 

 

5. Пейнтбол правилата 

Маркирането на противник от близко разтояние в повечето случаи е доста болезнено. Стрелбата от дистанция по-малка от 5 метра не е препоръчителна. Разбира се само когато можеш да я избегнеш. Ако успееш незабелязано да се промъкнеш до противника-не стреляй! По-добре извикай "маркиран".  По този начин го отстраняваш от играта без да си изстрелял нито едно топче и да си го наранил. 

Но Внимавай !! не се осланяй на това, че всеки познава и респектира правилата на Пейнтбола. Противника може да е на мнение, че не всичко е решено. 

Препоръчително е когато извикаш "маркиран" да държиш противника под око в готовност за стрелба. Едва когато той даде сигнал че е маркиран можеш да бъдеш спокоен. В противен случай ти може да си маркираният, а не той. Това правило на пейнтбола  е не винаги задължително т.е зависи как е възприето и се практикува от отбора срещу когото играеш. Някои пейнтбол отбори възприемат неспазването на това правило, като грубо нарушение. При други отбори е позволено на играчите сами да решават как да действат според ситуацията. Затова е за предпочитане да се осведомиш как се практикува това правило при противниковият отбор.

 

- Dead Man Walk

Това е един начин на надхитряне. Всъщност вдигната ръка означава, че играча е маркиран и трябва да напусне играта. От удобство доста често ръката не бива вдигана над главата. Така минавайки през терена играча бива приет за убит. Някои играчи се възползват от това минават през терена, минават по-близо до противника, имитират че са убити и доста мързеливи за да вдигнат рака над главата. Противника ги оставя да се приближат и веднага получава една лекция.  Ако сте по-зли ;) стреляйте по всеки,  който не си е вдигнал ръката ( вдигането на ръката води автоматично до изключване от играта независимо дали си маркиран или не ) Ако сте по-любезни с насочен маркер изискайте противника да си вдигне ръката. Ако не го направи боядисайте го веднага. С времето се разбира кой играчи практикуват Dead Man Walk. Никoй играч не трябва да разчита на милост, ако е забравил да си вдигне ръката. 

 

- Bouncer

Под Bouncer се разбира неспукано/отскочило от тялото топче.

 

- Разучаване на терена 

Преди игра огледайте добре терена и запомнете точното разположение на укритията. 

1.Къде са укритията /изкуствени или естествени/ 

2.Къде можеш да се скриеш или да дебнеш от засада. 

3.От къде можеш да се промъкнеш незабелязано напред. 

4.Имат ли укритията бойници или пролуки, които можеш да използваш?

След доброто проучване на укритията си направи план за придвижване. Прецени откъде ти можеш да напредваш и откъде това може да го направи противника. Прецени от каква позиция най-ефективно можеш да спреш нападението на противника ( това важи особенно за играчите които са в задни позиций.)

 

- Престрелка 

Заставате срещу противника.Стрелбата започва.Стреляте на смени един срещу друг.Ако сте сами се нуждаете от голямо количество късмет ,за да се справите със ситуацията.Който стреля по-прецизно и бързо взима предимството на своя страна. 

Има някои неща,които трябва да спазваш ,за да затрудниш максимално противника и да не се осланяш само на късмета си. 

-бъди cool.Лудата и безцелна стрелба няма да ти помогне. 

-Ако си успял да се пъхнеш зад укритието-прецени ситуацията.Ако укритието е достатъчно голямо ,за да скрие тялото ти-ти си временно спасен от противниковият огън.Бъди хладнокръвен! Мисли по-добре върху това защо противника неспирно те обстрелва.Може би той иска да привлече вниманието ти,докато друг сменя позиция. 

Гледай и стреляй винаги от различни позиций на укритието си.Така ще затрудниш максимално противника.Горната част на укритието е най-лошият избор.Тя е най-лесна за наблюдение и за обстрелване.Използвай по-добре страните. 

-Оглеждай се!-Противника стой зад укритието точно като теб.Той също не може да наблюдава докато е зад него. 

Внимавай особенно в следните случаи: 

Ако до момента стрелбата е била умерена и изведнъж противника започва да те обсипва.Вероятно противника покрива съиграч,който те заобикаля или директно атакува. 

Огледай се! Рискувай дори за момент да погледнеш напред.Ако противника е предприел атака и ти не я забележиш навреме-тогава не разчитaй да останеш дълго в играта. 

 

 

Смяна на позиция 

 

Ако предприемеш смяна на позицията- с постоянна стрелба принуди противника да се скрие зад укритието.Продължавай да стреляш-разчитай и на психологическото въздействие на пръскaщите се топчета в укритието на противника.Вече си го принудил да се скрие. Той не вижда нищо.Имаш съвсем кратко време да смениш позицията си.Ако успееш да го направиш докато противника успее да погледне зад укритието-маневрата е била успешна.Както показва практиката тези моменти са съвсем кратки.Вероятно по средата на пътя ти противника ще те вземе на прицел.Тук може да ти помогне само бързото ти тичане и...молитви;) и заключителен скок. 

Естествено маневрата функционира по-добре,когато те покрива съотборник.Ако си успял не само да смениш позицията си,но и противника не е успял да те забележи-тогава маневрата е повече от успешна.Противика те очаква на съвсем друго място.Не пропилявай това твое предимство с необмислена стрелба.Обмисли дали искаш да рискуваш-да го заобиколиш и изненадаш.Всичко зависи от опита на противника.Един неопитен противник се оставя да бъде притиснат от стрелбата и в известна степен даже изплашен. За опитният играч постоянната стрелба е просто един сигнал да повиши вниманието си. 

 

Напред в атака 

 

Това е една много деликатна маневра при която,ако разчиташ само на себе си-по-добре не я предприемай или само в случай на безисходица. 

Много по-лесно е когато съотборник те покрива с постижанен огън.Когато наистина трябва да предприемете атака: 

стреляйте по противника и го принудете да се скрие зад укритието и после тичайте към него.По възможност продължавайте да стреляте насочено.В случай, че маркера ви е много шумен-по приближаващият се тътен-противника може да отгатне какво сте предприели.Ако го забележи твърде рано-това е краят ти;)Един пневматичен маркер с 10 изстрела за секунда увеличава значително шансовете ти.Но кой начинаещ е оборудван с такъв маркер? 

 

Само един противник. 

Ако отбора ти е останал срещу един единствен противник има голям шанс да го изкарате от укритията и съответно от играта.Всичко зависи от това как сте сработени и от това дали знаете какво трябва да се прави. 

Стандартният подход е : 

Играчът в предни позиций обстрелва постоянно противника и се опитва да го задържи максимално време зад укритията.През това време другите го заобикалят. 

Ситуацията зависи основно от добрата координация между вас. Преценете добре ситуацуята на терена и според нея решете кой да обстрелва и кой да заобикаля.Няколко знака с ръце понякога са достатъчни. 

 

На широк фронт 

 

Както показва практиката -фланговете са едно от най-слабите места на един отбор.Така че обърнете им особенно внимание.Ако противника ви заобиколи ще може да ви напада по диагонал или отзад.Същото се отнася за вас -не пропускайте възможноста да заобикаляте противника.Комуникацията и общият поглед върху играта са от основно значение.Не позволявайте да изпаднете в тъй нареченият "тунелен поглед".Ако забележите опит за заобикаляне-предупреди саотборниците си!

 

2.Предимства и недостатъци на CО2 и HP.

 

При CО2 по принцип има няколко различни системи.Това са; 3,3оз капсули за еднократна употреба и CО2 бутилки. 

3,3оз капсули се използват основно при маркери с Pumpaction.С тях могат да бъдат изстреляни до 100 топчета и са добра база за един начинаещ с неголеми финансови възможности. 

Другата система е CО2 бутилки,които са основно използвани в момента в България.Те за разлика от капсулите могат да бъдат мнoгoкратно пълнени.Бутилките можете да си напълните както на всяко едно игрище в България,така и сами.За целта се нуждате от голяма CО2 бутилка и Fillstation.Основно предимство на CО2 системите е ниската им себестойност(както на самата бутилка така и на самия gas).CО2 е много температурно неустойчив.Той се вкарва в бутилката в течна форма.При излизането му CО2 преминава отново в газообразна форама,самият процес води до значително изстудяване на системата , бързо износване на О-ринговете и на системата ,като цяло.При продължителна и бърза стрелба, системата се охлажда ,което логично води до регулярното падане на налягането. Това води и до една непостоянна изходна скорост на топчетата. 

 

За разлика от CО2 –HP е температурно независим-това гарантира и едно постонянно входно налягане и изходна скорост на изстрелване.Дава сигурност и е предпочитан от хората с по-високи изисквания .HP за разлика от CО2 не е течен,поради което не изисква и експанзионна система(виж в речника).Бутилките за HP са с различна вместимот,в зависимост от нуждите на играча.Има вариянти 0,8л ,1,1л, 1,5л, 1,9л.Има две модификаций с различно налягане:3000psi(200bar) и 4500psi(300bar)Бутилките за HP са спецялно разработени за високото налягане.Самите бутилки също се различават в зависимост от материала от които са направени-има алуминиеви(те са значително по-тежки) и Composite бутилки( по-скъпи,но значително по-леки-при тях дори 1,9л бутилка е по-лека от една 0,8л от алуминий) 

HP има две системи за регулиране на изходното налягане: 

-Preset System-при нея изходното налягане е константно и е еднакво с това на CО2(850psi=60bar) 

-Система с регулируемо изходно налягане-тук налягането може да бъде оптимирано зависимост от маркера.Системата има предимството ,че намалява значително разхода на HP и има още по-стабилно изходно налягане,което прави маркера изключително прецизен.С тази система работят и всички Low-Pressure маркери.

 

3.Игрови варианти в пейнтбола.

-Плени знамето(capture the flag) 

Всеки играч започва играта намиращ се на своята стартова позиция.Точно там е разположен и собственият им флаг,видимостта към който трябва да е ясно осигурена-важно условие и за двата тима.Целта на всеки един от отборите е да завладее флага на противника и да го отнесе до своята стартова позиция.Този вариант( плени знамето)се е наложил като един от най-предпочитаните при провеждането на международни турнири.Той,също както и другите е ограничен във времето.Играчите разполагат с точно определен брой минути в рамките на които те трябва да извършат задачата си.Отборите могат да бъдат в 3,5 или 7 играчи формат .Точките който получават отборите се базират на това ,колко противника са отстранили,дали са пленили знамето и дали са го занесли в собствената база. 

-Централен флаг( center flag ): 

Разиграванетона варианта централен флаг протича точно както при горeнaписаният,но с тази разлика,че флагът е разположен в центъра на игрището. 

-V.I.P: 

Два отбора-първият,т.н.''защитник''взима в своята база един играч от противниковият отбор,който е невъоръжен.Вторият отбор с кодово название ''освободителят'' има именно за цел да освободи''заложника''.По VIP зоната,където се намира той,не се стреля.Разрешена е стрелбата едва тогава,когато той бъде освободен,а това се постига с просто докосване от играч от неговият отбор. Играта свършва когато всички’’освободители’’ са маркирани или VIP-а също е маркиран при положение,че ''заложника'' е вече в своята база.''Защитниците''получават повече точки когато VIP-а остане немаркиран.Важно:Невъоръженият участник трябва да е ясно обозначен,така че в процесът на игра да бъде лесно различаван. ( Допълнителна опция-освободителите носят със себе си маркера на ‘’заложника’’,за да може и той да се включи в играта. 

-Последният жив (last man standing): 

Всеки играч започва от края на игрището,според чиито размери се определят и броят на участниците.Победител е отборът,на който поне един играч е останал немаркиран.

4.Мерки за безопасност в пейнтбола.

 

За да бъде гарантирана сигурноста на играчите и околните в пейнтбола са приети правила за безапасност,които трябва да бъдат стриктно спазвани. 

Всеки играч трябва да обарне особенно внимание на безопасното боравене с маркера. 

 

1. Пейнтбол маркера не е играчка и не е разрешен за ползване от деца под 16 годишна възраст без присъствието на пълнолетен. 

2.Маркерите задължително трябва да са осигурени с предпазен чорап(Safety-sock)на всички други места освен на игрището. 

3.Стрелянето е разрешено единствено и само във рамките на игрището и обозначените за целта места(Chronystation). 

4.Маркерите не трябва да имат скорост на изстрелване не по висока от 300фута/сек 

5.Не разглобявайте или премахвате каквито и да е части от маркера, докато системата е под налягане! 

6.Никога не насочваите маркера към лица които не са обезопасени със защитни маски! 

7.Не разглобявайте или премахвате каквито и да е части от маркера, докато системата е под налягане. 

8.Никога не сваляите предпазните маски преди да сте напуснали игрището! 

9. Използвайте само .68 калибър топчета за пейнтбол. Никога не зареждайте или изстрелвате каквито и да е чужди обекти. 

10.Не разглобявайте маркера, докато е под налягане. 

11. Не гледайте директно в цевта. Случайно изпускане на газ може да доведе до трайни наранявания. 

12.Винаги помнете,че пейнтболът може да оцелее и да се развива само ако остане безопасен.