Пейнтбол за начинаещи

1.Кой може да играе пейнтбол ?
2.От какво се нуждая за да играя пейнтбол ? 

 

1.Кой може да играе пейнтбол ? Има ли някакви ограничения?
За да играете Пейнтбол трябва да имате минимум 14 г. Все по често се организират и пейнтбол игри за деца, като при тях се намаля скоростта на изстрелване на топчетата на пейнтбол маркера до минимум и се изисква специално обучение на пейнтбол инструкторите. Пейнтболът е един от малкото спортове при които няма разлика между мъже и жени. Има женски отбори които не отстъпват на мъжките.
- играят дебели, слаби, млади стари, високи и ниски
- играят професори ,адвокати,лекари ,артисти..
- играят принц Чарлс ,Cypress Hill и още 11милиона съвсем обикновени хора.
Цените за игра на Пейнтбол не са по-различни от сумите които харчи един скиор по нашите курорти и варират от 15 до 30 лева в зависимост от броя на закупените топчета от организатора на игрите.

2.От какво се нуждая за да играя пейнтбол ? 

- GOGGLE / пейнтбол маска / Най-важното от пейнтбол екипировката !

 пейнтбол маскаОчите са единствената част от човешкото тяло застрашени по време на играта, затова има специални пейнтбол маски чиито стъкла са произведени от нечуплив Lexan. Не използвайте маски за ски или мотоспортове. Маските за пейнтбол се тестват на удар с над 400 fps. и са предназначени само за пейнтбол. Маските се разделят на класове:

Пейнтбол маски за аматьори - нискобюджетни маски, с по малък градус на виждане обикновено с единично стъкло, което по-лесно се изпотява.
Професионални пейнтбол маски - маски произведени от качествени материали, издръжливи на честа употреба, двойни стъкла, по-леки и с по-голям градус на виждане.- MARKER / Пейнтбол маркер - служи за маркиране на противников играч с пейнтбол топчета / 

пейнтбол маркер Има три основни типа пейнтбол маркери:

- Pumpmarker - при него след всеки изстрел ръчно трябва да се зарежда следващото топче в камерата за изстрелване. 

- Semiauto - при полуавтоматичните маркери само първото топче се зарежда ръчно, всички следващи се зареждат автоматично с помоща на пневматична система. 

- E Pneumatic - професионални маркери, при който посредством електронна платка монтирана в дръжката се подават сигнали на соленоид и лазерни очи монтирани на определени места по маркера. Прецизно се контролира скоростта на подаване на топчета синхронизирано с хопъра, настройка на честотата на изстрелване и много други опции задължителни за професионални състезания.

 

 

 

 

 

 

 

- CO2 & HP / въглероден двуокис & въздух под налягане/ 

 Тъй като маркерите за пейнтбол са пневматични оръжия, енергията
 ( газа) която избутва топчето е нагнетена в специални бутилки, които са закрепени за маркера и без тях маркера на практика е неизползваем , както и ако бутилките са празни. В CO2  бутилки се нагнетява само CO2 газ. В HP бутилки се нагнетява само въздух. Не се опитвайте да пълните в CO2- бутилки въздух и обратно!! Пълненето на бутилките за пейнтбол е деликатна материя и изисква познания в областта за работа под високо налягане. 

 

 

 

- ХОПЪР / Hopper/ съд  топчета

 Хопърите се делят на два вида:

 Гравитационни - Обикновенно събират 200 бр. пейнтбол топчета. Топчетата благодарение на тежестта си по законите на гравитацията попадат едно след друго в камерата за изстрелване на пейнтбол маркера,

Електронни - с помоща на електронен борд и лазерни очи се подават сигнали на специален ротор който избутва толкова топчета в камерата за изстрелване на маркера , колкото бързо стреляте. До 30 топчета в секунда.

 

 

 - BATTLEPACK - Колан с джобове в които се даржат допълнителни топчета.

 

 

 

 

 

 

 

- Пейнтбол ОБЛЕКЛО


Използвайте стари удобни дрехи и маратонки, тъй като може да ви се наложи по време на играта често да клякате, пълзите и да тичате. Поради притока на адреналин по време на играта и непрекъснатото движение несъмнено ще се поизпотите, за това не е зле да имате под ръка кърпа и резервна фланелка. Боята съдържаща се в топчетата е напълно безвредна, лесно се пере и е чудесна храна за насекоми. 

 

 

 

 

 

- PAINTBALLS - Топчета за пейнтбол 

 Представляват желатинова сферична обвивка в която е затворена биологично безвредна течност . Според дебелината и качеството на обвивката , според състава и качеството на течността, топчетата се класифицират в няколко групи:
- FIELD - най-евтините на пазара, подходящи за тренировки и собственици   на пейнтбол игрища, Обвивката им обикновено е по дебела и понякога са леко деформирани. По трудно се пукат при попадение в целта. Летежните им показатели са добри.
- ADVANCED - Характерни са с по-качествена обвивка, както и по добри летежни показатели. Подходящи за напреднали играчи.
- TOURNAMENT - Турнирен клас топчета подходящи за състезания. Отлични летежни показатели с гъста трудно почистваща се боя.